KMAFORIZMÁK

A csúcstechnológia nem attól csúcs, hogy mi csak alulról láthatjuk. Hanem, mert minden más technológia kell a fenntartásához. Tehát a csúcstechnológia sem nem tiszta, sem nem biztonságos.

újblog

újblog

Friss topikok

  • Hangya: A nyomtatós szöveg alatt nem arra gondolt hogy más jön ki a nyomtatón mint ami a képernyőn jelenik... (2007.08.23. 00:33) Wordizmus
  • valaki: késő.. elolvastam.. gáz? (2007.08.21. 21:24) Agyváladék

Linkblog

Az energiatakarékosságról

2008.11.19. 12:07 | bbenoe | Szólj hozzá!

Igyekszem röviden.

Az utóbbi 1 - 1,5 évben állandóan nyomatják az IT cégek, hogy ők mennyire energiatakarékosak. Ezt a vonulatot is a Sun Microsystems kezdte, mint a vékonykliens-rendszert (Wikipedia -> thin client), de elkövettek egy hibát. Lehívtak egy adatot az amerikai KSH-tól, hogy ha minden számítógépet (PC-t, szervert, adatközpontot, webkiszolgálót, DNS-gyökérszervert, GPS-vezérlőt, bankot, CIA-t FBI-t CSI-t stb) kikapcsolnának, akkor 1,5%-kal csökkenne az energiafogyasztás.

Másfél százalékot. Hatvanadrésznyit. Az összes rizsa, amit elénk löknek, az összes dollár-, euró- vagy forintmilliárd, amit a számítógépek "zöld"-ségén meg lehet takarítani, az 1,5%-nyit ér.

Ha minden 10. amerikai kikapcsolná a légkondiját. Ha minden 10. SUV tulajdonos magával vinne bevásárolni egy másikat. Ha minden 10. pohár víz nem palackozott ásványvíz, hanem csapvíz lenne (palackgyártás, szállítás, palackmegsemmisítés, ugye tudjuk?). Ezek egyenként a 10-szeresei lennének megtakarításban a számítógépekéhez képest.

Ennyit erről.

Illetve még egy kis gyakorlat: az LCD kevesebbet fogyaszt, mint a hagyományos tévé?
Hát nem! A kihalás előtt egy 55 cm-es (monitorban 22"-es!) "sima" tévé 100 W körül fogyasztott. Nos, és mennyit fogyaszt ma egy 66 cm-es LCD?
Először is nem adják meg a névleges fogyasztást a netes adatsorok: be kell menni a boltba és meg kell nézni a készülék hátulját.
És az adat: 100-120 W-ot. A 82 cm-esek, pláne a nagyobbak még többet.
Energiatakarékosság.

A bejegyzés trackback címe:

https://uujblog.blog.hu/api/trackback/id/tr66777551

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása