KMAFORIZMÁK

A csúcstechnológia nem attól csúcs, hogy mi csak alulról láthatjuk. Hanem, mert minden más technológia kell a fenntartásához. Tehát a csúcstechnológia sem nem tiszta, sem nem biztonságos.

újblog

újblog

Friss topikok

  • Hangya: A nyomtatós szöveg alatt nem arra gondolt hogy más jön ki a nyomtatón mint ami a képernyőn jelenik... (2007.08.23. 00:33) Wordizmus
  • valaki: késő.. elolvastam.. gáz? (2007.08.21. 21:24) Agyváladék

Linkblog

Wordizmus

2007.08.21. 13:59 | bbenoe | 33 komment

Háttér: ez a blog egy helyesírási felhorgadáshoz való hozzászólás melléktermékeként keletkezett. Akkori utolsó postomban megemlítettem, hogy a helyesírás jelenlegi tragikus helyzetének egyik oka a pedagógustársadalom végbement kontraszelekciója. (Gy.k.: az általános- és középiskolákban maradt, alulfizetett, motiválatlan, a két hónapos szabadság ellenére mostoha munkakörülmények gyötörte, sokszor az elmebetegség határán dolgozó tanárok rossz minőséggel, alacsony hatékonysággal adják át a tudást a fegyelmezetlen, tekintélyt nem ismerő nőstény és hím kamaszoknak. Az eredményről az egyetemi oktatók szoktak rémtörténeteket mesélni.)

Van egy másik, bizonyos szempontból még félelmetesebb ok: a Microsoft Office-ba épített helyesírás- és nyelvhelyesség-ellenőrző.

Nem kritizálom a szolgáltatás minőségét, nincs meg hozzá a képesítésem. De a Microsoft- alkalmazások gyakorisága („penetrációja”) önmagában azonnal indokol(hat)ja a bennük foglalt nyelvtani „tartalom” bevonását az akadémiai szabályrendszerbe.

Tapasztalatom szerint a Microsoft Office használóinak túlnyomó része a telepítéskori alapbeállításokat használja. Ezek a verziók előrehaladtával finomodtak, azaz közeledtek az akadémiai ajánlásokhoz (a magyar helyesírási szabályzatban, továbbiakban MHSZ-ben foglaltakhoz), de egyrészt a jelenlegi, legfejlettebb állapot sem hibátlan, másrészt elég sokan használják a régebbi, lényegesen hibásabb változatokat.

A Microsoft Office (a Word) bűne, hogy elterjedt a napok és hónapok neveinek nagybetűvel kezdett írása.

A Microsoft Office (a Word) bűne, hogy sokan azt hiszik, címekben, alcímekben szabad minden szót nagy betűvel kezdeni. Hasonlóképpen innen eredhet, hogy intézmények részlegeinek neveit („Ellenőrzési Osztály”) , beosztások megnevezéseit („Ellenőrzési Osztályvezető”) nagy betűvel kezdődően írják, holott ezek alapvetően NEM tulajdonnevek.

Kell valamit tenni?
Mármint olyasmit, hogy a Microsoft Office nyelvtani szolgáltatásait hagyja jóvá a Magyar Tudományos Akadémia. "Ez nem életszerű, az Akadémia működési ritmusa néhány nagyságrenddel lassabb a szoftverfejlesztésnél" - mondhatná a közgondolkodás, de a Microsoft monopolhelyzete és mérete miatt a verziók kibocsátása annyira ritkává vált, hogy az Akadémia nyugodtan lépést tarthatna.
Továbbá.
A magyar állam makacs rendszerességgel átalánydíjban ("Campus Egyezmény", "Államigazgatási Egyezmény", ezek tízmilliárdok!) kifizeti a Microsoftnak a különböző állami, önkormányzati és oktatási intézmények illegális szoftverhasználatát - amely ezáltal már nem is illegális. Mekkora túlzás ezután azt állítani, hogy a Microsoft Office-ben foglalt nyelvtani tartalom a hivatalos magyar helyesírás?!

Kevésbé lényeges dolgok, csak precízeknek
A Microsoft Office-ban és egyéb szöveg- valamint dokumentumszerkesztőkben „helyesírás-ellenőrzés” alatt egyes szavak elgépelés-mentességének ellenőrzését értik. Pontosabb tehát a „szóellenőrzés” kifejezés. Nem szól a szoftver, ha értelmetlen szavak kerülnek egymás mellé, és nem szól, ha rossz a vesszők, pontok, egyéb írásjelek elhelyezése (hiányoznak, túl sok van belőlük, rossz helyre kerültek stb.) Alaphelyzetben a szoftverek nem ellenőrzik a csupa nagybetűvel írt szavakat. Kihagyják a számokat tartalmazó szavakat, hibásnak jelölik az idegen, és a szótárukban nem szereplő neveket.

Ennél érdekesebb, nehezebben felfedezhető, javítható, bennmaradó hiba az elgépelt, de értelmesen maradt szó. Például: üzemetetés (üzemeltetés helyett), lányeges (lényeges helyett), és még rengeteg adódik, aki gyűjti, akár közzé is teheti.

A Microsoft Office-szal való munka legszórakoztatóbb része, amikor az alany megpróbálja kitalálni, hogy a nyelvhelyességi ellenőrző miért húzott alá zölddel valamit. Legtöbbször, mert két szóköz van valahol. Vagy hiányzik neki egy vessző. Sokszor túl sok neki, vagy hiányzik neki egy „hogy”.
A nyelvhelyességi ellenőrző a Word leginkább vitatható (egyben legtöbb külső, nem-Microsoft erőforrást használó) szolgáltatása – amelyet éppen ezért a legtöbben ki is kapcsolnak. Voltaképpen a Microsoft a magyar nyelv szépségének megóvása érdekében tanúsított hősies kitartása, hogy a nyelvhelyességi ellenőrző még mindig benne van a Wordben.

· 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://uujblog.blog.hu/api/trackback/id/tr71145120

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: floor grills 2017.11.17. 00:06:32

Mobil függetlenítés - Mobil Függetlenítés

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

XYBeR 2007.08.21. 16:34:05

nekem valamiért factory default-módon a word szól a sok vesszőért egy mondatban, sőt, a nagyon hosszú összetett mondatokért is szól

úgy egyébként pedig sötét színeket (kék, lila) sötét háttér felett olvasni nagyon kényelmetlen

lápi lidérc 2007.08.21. 17:13:53

Édes drága hülye gyerekem, legalább néztél volna utána annak, amiről írsz. A Word helyesírás- és nyelvhelyesség-ellenőrzőjét ugyanis egy magyar cég gyártja, név szerint a MorphoLogic.

Azt meg, hogy valaki nem tudja a helyesírás legalapvetőbb részeit (címek, hónapnevek stb. írása, általános iskolás anyag), talán nem a program nyakába kellene varrni.

Fisher 2007.08.21. 18:00:42

Kedves lápi lidérc!

Először is kétlem, hogy a Word helyesírás- és nyelvhelyesség-ellenőrzőjét a Morphologic fejlesztené. Gyanítom, hogy csak a magyar nyelvhez készítik el.
Másodszor pedig a cikkben most (2007. aug. 21.) az olvasom, hogy: "egyben legtöbb külső, nem-Microsoft erőforrást használó". Lehet, hogy a hozzászólásod alapján javították a szöveget.
Harmadrészt pedig hiába tanulja meg valaki a helyesírást, ha nap mint nap a helytelen, hibás, jobb esetben csak az idegen írásmóddal találkozik. Nekem naponta többször okoz fizikai fájdalmat az, amit a médiában vagy akár csak az utcán járkálva látok, tapasztalok.
Az 1984-re emlékezve egyáltalán nem lepődök meg, hogy akiknek esetleg valamikor jó volt a helyesírásuk, azok a napi szemétáradat hatására "elromlanak".

Leonard Zelig 2007.08.21. 18:01:51

"Ez nem életszerű, az Akadémia működési ritmusa néhány nagyságrenddel lassabb a szoftverfejlesztésnél"

ugye, ezt a WORD is meghagyta, holott többszörösen értelmetlen mondat.

Ugye, van a "nagyságrend", mint közhelyes baromság, ebből több, illetve néhány szokott lenni a tudatlan posztolók írásaiban.
A második már szofisztikáltabb, nem is magyaráznám, mert nem sokan értik, csak ideírom tényként: nem "szoftverfejlesztésnél", hanem (vigyáztam!) "szoftverfejlesztésénél".

hajtipajti 2007.08.21. 18:11:16

Hé lidérc!

Az utolsó előtti mondatot olvastad? Továbbá, ha szar szótárból rosszul tanulod meg a (mondjuk) holland szavakat, akkor se a szótáron kéne elverni a port, hanem te vagy a hülye?

Továbbá például a "New York-i" helyes leírását is tanítják általános iskolában, mégse evidens minden felnőttnek. Ha az lenne, akkor egy fordítónak se lenne meg otthon a "Magyar helyesírás szabályai" c. könyv.

(a hozzászóló fordító)

fraki 2007.08.21. 18:22:07

"Azt meg, hogy valaki nem tudja a helyesírás legalapvetőbb részeit (címek, hónapnevek stb. írása, általános iskolás anyag), talán nem a program nyakába kellene varrni."

Prószéky maga is elismeri, hogy a szoftvere valamilyen mértékben felelős az ilyen helyesírási problémák elterjedéséért.

A kérdésnek csak egy része, hogy ki-ki mennyire tud helyesírni. Másik (nagyobb) része, hogy egy ilyen eszköz hatással van a közhelyesírásra, punktum.

Fedup Sári 2007.08.21. 18:23:38

A hónap- és napnevek nagybetűsítése elkerülhető lenne, ha a magyar nyelvnél elfelejtenék "a mondat első betűje" "autojavítást". Az angol nemigen használ pontot máshol, mint a mondat végén, mi viszont annál inkább.

És a kekeckedés kedvéért: az, hogy "a napok és hónapok neveinek" magyarul úgy van, hogy "a napok és hónapok nev_é_nek". Ez az egyik leggyakoribb nyelvhelyességi hiba (több birtokos egy-egy birtoka többes számban egyes szám helyett) -- azt hiszem -- nem a Word hatására terjedt el.

Bijesz 2007.08.21. 19:09:07

Kedves Fisher!

Ha megnyitod a Word névjegyét te is látni fogod, hogy az aktuális verziót (Office 2000 óta biztos) a morpholigoc készíti.

A régebbi word-ok helyesírás ellenörzőjét nem emlékszem ki írta, de nem a microsoft az biztos. Akkor is egy magyar cég volt lehet, hogy a morphologic, a tényen nem változtat. Nem az ms-t kell szídni hanem a helyesírás ellenőrzőt készítő céget.

Gondoljatok csak bele mennyire életszerű, hogy az ms mint szoftverfejlesztő cég minden nyelvhez elkészíti a nyelvhelyesség ellenőrzőt saját maga.

mr lebowski (törölt) · http://nearlydark.blog.hu/ 2007.08.21. 20:14:23

kék, narancssárga, izé...bordó? hús-szín?, sárga,
...
na, mi van? nincs több szín?
hogy néz ez ki? :S
LOL

ÉdesDrágaHüleGyerek 2007.08.21. 20:59:06

Szólított valaki, vagy csak valami neveletlen pöcsgörcs veszi szájára a nevem?

hümm 2007.08.21. 21:14:13

"Voltaképpen a Microsoft a magyar nyelv szépségének megóvása érdekében tanúsított hősies kitartása, hogy a nyelvhelyességi ellenőrző még mindig benne van a Wordben."
Ez marhaság. Gépeld be, hogy feszültségmentesítés, és válaszolj a nyelvhelyesség ellenőrző kérdésére. Lebaltáz egy szépen megalkotott többszörösen összetett mondatért is.

asdf 2007.08.21. 21:27:56

Szerintem a forumok, a chat (illetve az ott uralkodo helyesirasi allpotok) sokkal tobbet artanak, mint a hulye word helyesiras-ellenorzoje. Legalabbis en nem tudom mashova tenni a sok nállam, tőlled, útálom, 23-dik es hasonlo balfaszsagokat...

Gina 2007.08.21. 22:09:16

Kedves Fisher!
Attól, hogy nem hiszed, még nem változik a tény, a Word helyesírásellenőrzőjét a MorphoLogic fejleszti, Prószéky Gábor vezetésével. Kétségtelen, hogy ékes-édes anyanyelvünk matematikai egyenletekbe ültetése nem lehet egyszerű, de azt a töméntelen hibás javaslatot látva, amit a programmodul felkínál, inkább lenne érdemes kidobni.
Nem tudom, korábban milyen lehetett a helyesírásod, de sajnos igazad van, még a jobbaknak is erősen esik a színvonaluk. A ,,lepődök meg'' helyett (lévén ikes ige), tán próbáld meg legközelebb egyes szám első személyben a nyelvtanilag helyes ,,lepődöm meg'' formát használni!

Hangya 2007.08.21. 22:11:56

Lápai lidérc, legalább néztél volna utána annak, amiről írsz. Ugyanis hiába a Morphologic készíti a helyesírás-ellenőrzőt, néhány dologban meg van kötve a kezük.

Pl. a MS kitalálta, hogy pont csak mondat végén van, ezért pont után mindig nagybetű kell legyen (2007. Augusztus és társai) - ezt beleégették a kódba hogy defaultból, a helyesírásellenőrző szintje alatt így működjön minden nyelvben, és ezen a Prószékyék nem tudnak változtatni (ezt ő maga mondta nyelvtechnológia előadáson).

Ettől még van sok hiba a programban, de erről konkrétan tényleg a MS tehet.

Gina 2007.08.21. 22:17:40

Kedves Leonard Zelig!
Ha már a ,,szoftverfejlesztésnél'' (egyébként helyes az írása a jelenlegi szabályok szerint) szót kifogásolod, akkor érdemes volna elővenned a szabálykönyvet pár hasznosan, tanulással etölthető perc idejére. A ,,szoftver fejlesztésénél'' ugyanis két szóba írandó. Ez ugyanis nem összetett szó, hanem egy birtokos szerkezet.
Ez esetben még a ,,szokot lenni'' germanizmus és a ,,posztolók'' kifejezés helyett is képes lehetsz helyes és szép magyar szavakat használni. A ,,posztolók'' magyarul egészen mást jelent, mint amilyen értelemben korunk egyre alacsonyabb színvonalú, internetes hozzászólásaiban használják.

Gina 2007.08.21. 22:22:38

Kedves fraki!
Hol tanultad a ,,helyesírni'' szót? Helyesírást ismerni, vagy helyesen írni nem is oly nehéz. De ,,helyesírni'' nagyjából olyan lehet, mint ,,szépbeszélni'', ,,jódolgozni'' vagy ,,gyorsebédelni''.

Gina 2007.08.21. 23:00:06

Kedves Hangya!
Azért ezt a ,,pont utáni nagybetű'' magyarázatot erősen kétlem. Ha ez így lenne, akkor hogyan lehet képes a modul a magyarban használt kezdő idézőjelnek az értelmezésére, és a felső idézőjel beütésekor annak alsóvá változtatására?
Továbbá, ha a nagybetűs írást felülbírálhatjuk, akkor azt kivételszabályként is meg lehet csinálni. Ezt a módszert úgy tizenöt éve már a Ventura is támogatta. Ha a nagy, összetett mondatok elemzését a program így-úgy el is végzi, akkor igazán nem lehet olyan nagy feladat a hónap- és napnevek előtti pont figyelmen kívül hagyása. Ahogyan szintén érthetetlen, hogy gyakori rövidítéseink esetén sem kéne sipákolnia a programnak.
Csak a nagy fejlesztésekbe sose férnek bele egyszerű megoldások. Keveset fizetnek érte.

dr. Legendi Tamás 2007.08.21. 23:02:09

Szidni lehet a ML-ot, de a termék eladója , az MS(fővállalkozó) FELEL a (vég)termékért.

blr 2007.08.21. 23:14:00

A nagy kezdőbetűs hónapnevek javítása a pont utáni nagy kezdőbetűhöz hasonlóan a helyesírásellenőrző felett álló kód eredménye. Van még egy rakás ilyen, ezeket úgy a 2-es WinWord táján valaki felsorolta nekem, de már nem emlékszem rá.
(Kipróbálgatni sem fogom, mert utoljára úgy 5-6 éve volt Word a gépemen, az is 97-es.)

Gina 2007.08.21. 23:23:26

Kedves Tamás!
Talán el kéne olvasnia a Microsoft EULA-ját. Szokásos módon minden felelősséget a ,,third party\'\' cégekre hárít. S ezzel sikeresen ki is bújik a felelősség alól. Nyilvánvaló, hogy egy komoly ügyvédi iroda megizzaszthatná őket. Pár napra.
És mivel a végfelhasználó a telepítéssel eleve elfogadja az EULA-t, így a felelősség máris ott lóg a MorphoLogic nyakában. Ennyit a magyar (és más országokbéli) jogrendről.
Összegezve: sokkal jobb lehetne a Word-dokumentumok nyelvhelyessége, ha a ML modulja nem lenne beépítve. És ha a tanár a múlt idő jelének tévesztéséért egy irtózatosan nagy maflást adhatna a diáknak.

Netszamuráj 2007.08.22. 00:14:46

A Word helyesírás-ellenőrzője semmi másra nem alkalmas, mint az elgépelések kiszűrésére. Komoly ember nem hallgat a tanácsaira, inkább forgatja a "Magyar helyesírás szabályai" című szöszenetet.

lápi lidérc 2007.08.22. 00:51:49

blr:
"A nagy kezdőbetűs hónapnevek javítása a pont utáni nagy kezdőbetűhöz hasonlóan a helyesírásellenőrző felett álló kód eredménye. "

Urban legend kategória, ugyanis az angol is használ elég sok pontra végződő rövidítést mondat közben is.

Másrészt a helyesírás-ellenőrzőt nem kéne keverni az az Automatikus javítással, két teljesen külön szolgáltatás.

Hangya 2007.08.22. 02:10:14

"Ezzel szemben az említett programban van egy - kikapcsolható - automatikus betűcserét végző modul, mely minden mondat elejét a gépelő megkérdezése nélkül nagybetűsíti. Igen ám, de ezt a modult nem a magyar nyelvhelyességi programok készítői dolgozták ki. Így aztán nem csoda, ha nem nyelvi alapon dönt a mondatkezdő betűkről, hanem bizony minden pontot mondatvégjelnek gondolván, nagybetűsít mindent, ami pont után áll. Így tesz tehát ez a modul a dátumokban szereplő évszámok után, jóllehet, ott nincs is szó mondatkezdetről. Az automatikus betűjavítás ismeretének hiánya tehát oda vezet, hogy hiába szólunk a nagybetűs hónapnevekért, a felhasználók mindig kisbetűvel írják ezeket, de a program a hátuk mögött átalakítja a szöveget, és a nyomtatásban már ott virítanak a senki által le nem írt nagybetűk. Ennek az opciónak a kikapcsolása a tetejében nem is a nyelvhelyességi programrészben történik, így aki esetleg keresné ezt a lehetőséget, az sem biztos, hogy könnyen rájönne, és gyorsan megtalálná a "Mondatok első betűje" opciót."

/Prószéky Gábor: A nyelvtechnológia (és) alkalmazásai
Aranykönyv kiadó, Budapest, 2005., 44. oldal/

...akkor ezt szerintem lezárhatjuk.

Retexis 2007.08.22. 02:37:35

hu.openoffice.org/

Word mehet kukába. :)

Leonard Zelig 2007.08.22. 09:36:55

Kedves Gina !

Kár, hogy nem tudsz olvasni, ehhez képest nagyra nyitod a szád. De a kedvedért (mint a gyengébb kedvéért) kifejtem a mondandómat:
"Ez nem életszerű, az Akadémia működési ritmusa néhány nagyságrenddel lassabb a szoftverfejlesztésnél"

Egyszerűsítem,. hogy Te is megértsd:

Az X RITMUSA lassabb a szoftverfejlesztés RITMUSÁNÁL.
Az X RITMUSA lassabb a szoftverfejlesztésÉnél.

Mielőtt írsz, próbáld meg figyelmesen elolvasni, miről vartyognak mások !

Leonard Zelig 2007.08.22. 10:59:27

Retexis:

Jaja OpenOffice, csak éppen nem kompatibilis, hiába hazudják, hogy igen.
Én profi szinten használom a Word-öt, például a többoszlopos táblázatba függőlegesen írt szöveggel meg lehet nézni, mit csinál az OpenOffice.
A magyar spellcheckje viszont ugyanolyan szar, mint a mikropuháé.

Gina 2007.08.22. 13:39:49

Kedves Hangya!
Ha ezt a Prószéky leírta valóban, akkor nagyon úgy fest, életében nem használt nyomtatót. Ha igaza lenne, akkor nem tudná senki sem kisbetűvel leírni a hónap- és napneveket.
Nagyon szívesen bemutatom neki nyilvánosan, hogy téved a fenti idézetben írotakban.

Gina 2007.08.22. 13:42:46

Kedves Leonard Zelig!
Azon - feltételezésem szerint - lehet vitatkozni, hogy ki a gyengébb, maga a fogalmazásod már ezt bizonyítja.
A magyarázatod mindazonáltal érdekes és szép. Eltekintve attól, hogy az általad kritizált mondatban nemátusról, tehát ezt utólag belemagyarázgatni elég gyenge kifogás.
A vartyogással egyetértek. Vartyogsz.

Gina 2007.08.22. 13:44:38

Elmézést, az előzőből kimaradt egy kis rész, pótolom:
,,... az általad kritizált mondatban nem volt szó hiátusról...''

Hangya 2007.08.22. 14:09:56

Kedves Gina!
Furcsállom hogy még mindig nem sikerült megérteni a lényeget. Megpróbálom mégegszer leírni:
A Word-ben van egy automatikus javítás modul, ez felel azért hogy ha mondat elején DUpla nagy kezdőbetűt írunk, azt javítsa, vagy ha pont után kisbetűt, azt is. Ezt természetesen ki lehet kapcsolni, amint azt Prószéky is leírta. De alapértelmezésben ez be van kapcsolva, és a Morphologic által írt helyesíráselemzőnél alacsonyabb szinten fut, tehát azzal ezt nem lehetséges felülbírálni. Amíg az ember nem kapcsolja ki, addig minden esetben belekontárkodik a szövegbe.

Mindezzel csupán arra akartam rámutatni, hogy ez a konkrét hiba NEM a Morphologic hibája, mert néhányan (pl. lápi lidérc) ezt sugallták a megelőző hozzászólásokban.

Amúgy, nem tudom hol tart az ügy, de Prószéky említette, hogy a következő verziókba már nem ők fogják csinálni a helyesírásellenőrzőt, mert a MS kitalálta hogy ezt a későbbiekben központosítják, és saját maguk oldják meg... hát lehet hogy még visszasírják majd néhányan az ő ellenőrzőjüket.

Összességében még annyir szeretnék mondani Gina, hogy szerintem azt senki sem vitatja hogy a helyesírást az iskolákban kell megtanítani, a szövegszerkesztők helyesírásellenőrzője nem is ennek a pótlására született, hanem hogy figyelmeztessen az elgépelésekre. Szerintem ezt a feladatot remekül ellátják mind a Word, mind az OOo moduljai. Akit zavar, nyugodtan kapcsolja ki.

Leonard Zelig 2007.08.22. 16:21:34

Gina, még egyszer, utoljára, aztán felejtsük el egymást:

"Ez nem életszerű, az Akadémia működési ritmusa néhány nagyságrenddel lassabb a szoftverfejlesztésnél"

Te nem tudsz olvasni, azt hitted, hogy én a "szoftver fejlesztésénél"-ről beszélek, ahol a szoftver a birtokos holott én a "szoftverfejlesztésénél"-ről beszélek, ahol a szoftverfejlesztés a birtokos. Onnan hiányoltam a birtokos jelet, mivel így a fogalmazás pontatlan.

Gina 2007.08.22. 18:33:28

Kedves Hangya!
Értem, amit írtál. Csak azt említettem, hogy a leírtak nem úgy működnek, amint azt a Prószéky-idézet tartalmazza. Ha a modul bekapcsolva van, akkor is át lehet javítani a pont utáni nagybetűt. Elmentés után úgy is marad, és akár mentjük, akár nem, akkor is a kisbetűs változat megy ki a nyomtatóra.
A képernyőn megjelenő és a nyomtatón megjelenő eltérő kép a Windows NT4 és a Word 97 esetében fordult elő. Ott is csak abban az esetben, amikor NT Eng + Word Hu párosításnál készült dokumentum NT Hu + Word Hu összeállítással a magyar, dupla hosszú ékezetes (ő, Ő, ű, Ű) betűk használata esetén a nyomtatón a C, c, 4 és 5 karaktereket nyomtatta. Ez viszont egyszerűen a Unicode 2 szabvánnyal való inkompatibilitás eredménye volt. Egy egyszerű kis registry-módosítással könnyedén megoldható volt.
Nem Prószékyvel van bajom, hanem az idézetben foglaltak egy része nem felel meg a valóságnak.
Ráadásul a magyar nyelv szabályai sem okoznak nekem gondot. A Word-del is csak kényszerből kell foglalkoznom, egyébként feketelistás alkalmazás nálunk (érthető okokból).

Hangya 2007.08.23. 00:33:31

A nyomtatós szöveg alatt nem arra gondolt hogy más jön ki a nyomtatón mint ami a képernyőn jelenik meg, ez szerintem egy szófordulat volt arra, hogy ha nem nézünk fel miközben helyesen gépelünk, érhetnek meglepetések, mert jelzés nélkül belejavíthat a Word.
Az más kérdés hogy ez kikapcsolható illetve visszavonható. A dolog csak arra példa, hogy a helyesírási hibákért nem csak a Morphologic tehető felelőssé.
süti beállítások módosítása