KMAFORIZMÁK

A csúcstechnológia nem attól csúcs, hogy mi csak alulról láthatjuk. Hanem, mert minden más technológia kell a fenntartásához. Tehát a csúcstechnológia sem nem tiszta, sem nem biztonságos.

újblog

újblog

Friss topikok

  • Hangya: A nyomtatós szöveg alatt nem arra gondolt hogy más jön ki a nyomtatón mint ami a képernyőn jelenik... (2007.08.23. 00:33) Wordizmus
  • valaki: késő.. elolvastam.. gáz? (2007.08.21. 21:24) Agyváladék

Linkblog

Microsoftizmus

2007.09.27. 12:12 | bbenoe | Szólj hozzá!

Kifújt a "wordizmus", jól megkaptam a magamét, meg a MorphoLogic is.
Meg a Microsoft is. 1 milliárd dollárt kell fizetnie az EU-nak -- hacsak legvégül helyet nem adnak a fellebbezésének.
Közben maga egész Amerika kritizálja az EU szűklátókörűségét, és próbálja nevetségesseé tenni, hogy fakerekű autót kényszerít a polgáraira (értsd: operációs rendszert, és nem feleslegesen felduzzasztott, csicsákkal bőven ellátott operációsrendszer-terméket).
De nem ez a legnagyobb baj szerintem. Hanem hogy megint, és még mindig azzal érvelnek, hogy "ha mindenkinek megtiltanák, amit a Microsoftnak, akkor megállna a fejlesztés".
A MICROSOFT NEM MINDENKI!
Ez a különbség. A Microsoft a 90% fölötti elterjedtségével egy merőben különleges jelenség.
A Microsoft olyan cég, amelynek belső, vállalati döntései globális kihatásúak. Ugyan nem életfontosságú, hogy miként működik a Windows (néha igen, de ettől bizony jól elhatárolódik az EULA-ban, ezért KELL felelősségre vonható forrású szoftvert használni az életfontosságú berendezésekben), és mit, hogyan tud az Office, de milliárdos lélekszámú sokaság életét befolyásolja. Az sem mindegy, hogy minden ország minden intézménye használ Windowst, Office-t, tehát fizet licencdíjat, és mégis szenved a hibáktól, támogatás kényelmetlenségeitől, a közismerten igen alacsony szellemi értékű programozási kultúrától (*).
Tévedések elkerülése végett a Micosoft illetékesei tudatában vannak globális felelősségüknek. Ennek tudható be az is (**), hogy tényleg rendkívül sokat foglalkoznak a kompatibilitással: ma is futtathatók a Windowsok alatt a 20 éves DOS-os szoftverek, és minden, ami azóta született Microsoft-platformon. (Ez az állítás olyan 80%-ban igaz, de ennyi is milliárdokba kerül a Microsoftnak.) (Ez például egyáltalán nem igaz az oly sokat emlegetett Linux-világban, egy-egy kernelváltozat-váltás használhatatlanná tehet bármilyen fontos alkalmazásokat. Majd ezért is megkapom a magamét. Nem baj.)

Továbbá. Lehetne a Microsoft még sokkal agresszívebb is. Mi akadályozhatná meg, hogy megszüntesse a termékei árusítását a barátságtalan régiókban? Elvész a profitja is persze, de ha valami nem megy, nem kell erőltetni. Például nem ad el több Windowst Franciaországban. Térjenek át Linuxra, mint a párizsi csendőrség.
Mégis marad, tárgyal, fenyeget, kényszerít, veszteget -- érvényesíti az érdekeit, mert megteheti. Meg mert mindenkinek kell a Windows-Office.
De a Microsoft nem olyan, mint a többi vállalat. A Microsoft nem mehet tönkre, mint bármelyik más. A Microsoft, ha úgy vesszük, olyan globális erőforrás, mint a méhek - amelyek néhány millió éve a beporzás monopóliumának élvezői.
Csakhát neki is el kellene viselnie a kaptárt.
És le kellene engednie az árakat mondjuk a felére -- mert Windows és Office úgyis annyi fogy, amennyi bőven eltartja a fejlesztést. Ne a monopolhelyzetből éljen a Microsoft, a valódi kreativitásából legyen extraprofitja, tehetséges versenytársakat győzzön le, mint az Xboxszal.

(*) Alapvető igazság, hogy még a legéteribb jellemű ember is szarik legalább kétnaponta. Ilyen alapvető, és mindenki által ismert igazság, hogy a Microsoft Windows és az Office nem különösebben jó szakmai minőségű szoftverek. Nem hibásak (egy-két-három service pack után), hanem rosszul, kifogásolhatóan tervezettek. Működnek, használhatók, de sok  következetlenséget, esetlegességet tartalmaznak, amelyek nehezítik a használatot, a kezelést (minden kultúrkörnyezetben). Ez még az infrastruktúra jellegű termékekre is áll (szerver-operációs rendszerekre, hálózati szoftvereszközökre), amelyek pedig lényegesen jobbak a végfelhasználói termékeknél.
Az autók meg füstölnek.
Így használjuk azokat.

(**) No meg a Microsoft-alkalmazottak végtelen önteltsége, felfuvalkodottsága, küldetéstudata, cég-egoizmusa. Ezért hívják őket a világ minden táján Microsoft-droidoknak...

A bejegyzés trackback címe:

https://uujblog.blog.hu/api/trackback/id/tr96178529

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása