KMAFORIZMÁK

A csúcstechnológia nem attól csúcs, hogy mi csak alulról láthatjuk. Hanem, mert minden más technológia kell a fenntartásához. Tehát a csúcstechnológia sem nem tiszta, sem nem biztonságos.

újblog

újblog

Friss topikok

  • Hangya: A nyomtatós szöveg alatt nem arra gondolt hogy más jön ki a nyomtatón mint ami a képernyőn jelenik... (2007.08.23. 00:33) Wordizmus
  • valaki: késő.. elolvastam.. gáz? (2007.08.21. 21:24) Agyváladék

Linkblog

Villanykörte

2007.12.19. 14:00 | bbenoe | Szólj hozzá!

Megsújtottam a villanykörtét (a lakásvilágítás technológiáját) egy cikkben. Merthogy vagy kevéssé hatékony, vagy rendkívül drága dolgokat lehet kapni. S ebbe beletartozik a halogénizzó, amit különösen utálok: energiapazarló, vakító, drága s ráadásul minden nyavalyás lakberendező álma, nem tudom miért, biztos az én hibám. Eddig két ismerősömnél égette ki a konyhaszekrény ajtajának felső élét, mert a beépített világításnál figyelni kellene arra, hogy ne essen a zsanér közelébe. Ellenkező esetben az ajtó mintegy 1,5 cm-re van az égő halogénizzótól nyitott állapotban, amitől szerencsétlen esetben lángra is lobbanhat.

Nna. Inkább arról beszélnék, hogy a cikkben szó esett a LED-es világításról,  mint ami a jövő lehetne, ha nem lenne még 10x drágább, és nem lenne förgetegesen ronda színe, és nem lenne gyenge a fénye az általános megvilágításra.
Erre jő egy hír a Fraunhofer Intézettől (1 - egy - nappal a cikk leadása UTÁN), hogy a németek jól megjutalmazták az OSTAR LED Lighting termékek fejlesztőit, aki kb. 3 év után jövőre kihoznak egy 1000 lumenes, fehér kereskedelmi fényforrást először autófényszóróként. A Fraunhofer a mikrolencséket találta ki a  LED-hez, kétfélét: az egyik (réteg) fókuszálja a sugarat, a másik homogenizálja.
S még, ami nem szerepelt a cikkben: olyan 4 évvel ezelőtt a  NatGeo megjutalmazta azt az embert, aki lábbal hajtott dinamóval töltött akkumulátorral működő fehér LED-es lámpával pótolná a büdös és halvány petróleumlámpát. A napi aktív időszak megnyújtása a kultúra terjedésének alapfeltétele ugyanis a primitív népeknél. Az eredeti híradás szerint mintegy félórás tekerés 3 órai olvasásra elegendő energiát tölt az akkukba.

Felrémlik, hogy ha 3 asszony 5 órát teker, akkor megnézhetik elemes LCD tévén a valóságshowt is...

A bejegyzés trackback címe:

https://uujblog.blog.hu/api/trackback/id/tr23269357

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása